Onderzoek naar Luchtvervuiling binnen het RETINA project

Binnen het Datalab van het KNMI krijgt het onderzoek naar luchtvervuiling een innovatief vervolg door integratie van hoge-resolutie weerdata.

Aanleiding project

Een vuilere lucht brengt meer gezondheidsrisico’s met zich mee. De luchtkwaliteit in Nederland wordt continu gemeten door het RIVM. Het KNMI draagt hier onder andere aan bij met metingen van satellietinstrumenten zoals OMI en zijn hoge resolutie broertje TROPOMI gebruikt. Bovendien heeft het KNMI in samenwerking met Nederlandse en Europese partners een luchtkwaliteitsverwachting ontwikkeld. De invloed van het weer op de concentratie van de vervuiling wordt daarin expliciet beschreven. De luchtkwaliteitsverwachting wordt dagelijks gemaakt en gepubliceerd op de website van het RIVM. Dit systeem volgt nauwgezet de chemische samenstelling van de atmosfeer van dag tot dag. Toch kan er nog meer worden gedaan. Big data analyses en nieuwe metingen nieuwe sensoren en initiatieven zoals crowdsourcing spelen daarin een rol.

Inhoud project

In mei 2016 is het KNMI gestart met het RETINA project: Mapping urban air quality with new instruments. Dit project richt zich op het analyseren van de luchtkwaliteit binnen een stad. Om luchtkwaliteit hier beter te begrijpen, combineren we statistische modellen met meteogegevens en luchtmetingen. Hierin krijgen ook data van nieuwe, experimentele sensoren een plaats. Het big data onderzoek moet uiteindelijk resulteren in hoge resolutie kaarten voor stedelijke luchtvervuiling. In de eerste fase van het onderzoek wordt samengewerkt met partners zoals GGD Amsterdam, Energie Centrum Nederland en het Longfonds. Samenwerking wordt nog gezocht met producenten van sensoren en dataplatforms.

Resultaat

Het RETINA project is een innovatief vervolg op jarenlang onderzoek en samenwerking met tal van Nederlandse en Europese partners. Het project moet een prototype opleveren van een systeem dat luchtvervuiling met hoge resolutie in kaart kan brengen. Hiermee kunnen onverwachte vervuilingsbronnen worden ontdekt, het effect van maatregelen gemeten, en meer gedetailleerde luchtkwaliteitsverwachting worden gegeven.

 

Contact

Ziet u ook mogelijkheden in een samenwerking of heeft u een goed idee? Prikkel de KNMI Datalab wetenschappers dan met uw idee of vraag en we komen snel bij u terug.

Bijlage(n) die geaccepteerd worden zijn: JPG-, PNG- en PDF bestanden (max. 2Mb.)